Masterrepresentant ILCA Norge

Jeg heter Anne Marit Hansen og er masterrepresentant i ILCA Norge.

Om noen måneder er jeg 60 år og for 10 år siden bestemte jeg meg for å begynne å seile laser. Jeg var på ingen måte ny til seiling og hadde seilt kappseiling fra jeg var 24, først i egen First Class 8 så via diverse båter i Danmark og tilbake til First Class og senere match race i DS båtene på KNS. Match Race seilingen var fantastisk med fart og spenning – ekstrem fokus på regler og spillet og så herlig enkelt – første i mål = ett poeng, siste = 0 poeng og bare 2 båter av gangen. Etter ganske mange år som matchseiler på eget jentelag og med en ISAF VM bronse på hylla (dessverre var de bare 4 lag med men likevel…) og godt opp på rankingen kom en brutale erkjennelse snikende…jeg hadde ikke seilt jolle som barn og ungdom – noe mangler – jeg måtte begynne å seile laser. En av mine gode seilvenninner fikk meg med og jeg startet å seile laser i Asker SF. Lang vei til Asker og et par armbrudd senere (sykkel!) gikk drømmen om laser master seiling på KNS i oppfyllelse. Jeg vet ikke helt hvem som skal ha æren, men er sikker på at det var en kombi av interesserte seilere, ledet an av den berømte trio svensken, dansken og nordmannen.  

De første årene i jolla – som dessverre var preget av litt irregularitet – var kaotisk – rett som det ble jeg bokstavelig talt kastet av særlig på nedoverbakkene i vind over 7 m/s. Oppover gikk det litt bedre – her var det mer snakk om å bruke krefter og finne balansen og jolla minte mer om en vanlig seilbåt, noe jeg hadde en viss erfaring med. Lett vind var likevel verst – elefant på feil sted i en jolle som i beste fall gikk veldig sakte var tøft.

Men det ble bedre, timer på vannet hjelper.  Nå er vi 20 master seilere på KNS og alltid mer enn 15 på treningene. I andre deler av landet er det også master seilere, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Brevik, Bærum,  Bundefjorden huser de beste, Norgesmestere, Svenskmesterskap vinnerere, ja store stjerner. På Svensk mesterskap i 2019 var det norske landslaget på 13 seilere men stevne T-skjorter og stor kampvilje. Per Arne Nilsen tok hjem gullet i et felt med 77 deltagere i standard –  det var veldig stas for hele laget. 2020 har også vært et merkeår hvor vi endelig fikk NM status (tilbake) og kunne dele ut gull medalje til Nils Petter Hovsmoen  også kjent som Breviksekpressen.

Det er kun KNS som har egen trening for masterseilere men i mange seilforeninger finner du master seilere på startlinje til ukentlige klubb regattaer. Og her må jeg få takke ungdommen som både tåler oss, behandler oss som like – de sier godt i fra nå vi ikke har rett til veien og ellers er åpne for å diskutere regler …. Men den største takken går likevel til startbåt og arrangører som kaster oss tilbake til barnetrinnet med myndig – men rettferdige instruksjoner og korreksjoner. Ingenting er mer foryngende – jeg lover. Masterseilerne er veldig glad for å bli invitert til NC og NM og at det lages egne klasser for oss, noen som Bundefjorden startet med i fjor. Gøy å delta, men best å vinne såklart og med egne masterklasser er det mulig.

Det må også nevnes at miljøet i masterklassen er veldig bra – vi har arrangert felles Spania trening 5 år på rad – den økten heter uke 5 og samler seilere fra flere steder i Norge og Sverige. Uke 5 i 2021 må nok erstattes av diverse andre laser klinikker og samlinger i Norge – Stavanger sies å være et bra sted – like dårlig vær sommer som vinter og null snø og is.

Til de som synes det høres risikofylt ut kan jeg bare slå fast at vannet er rimelig bløtt sammenlignet med krasjlanding fra sykkel og rulleski eller fall i alpinbakken – skadefrekvensen er nesten lik null – det er kun riper i sjela når noen (yngre) seiler fra deg på uforklarlig vis. Det som er fint er at trening alltid lønner seg – vi blir bedre og her snakker jeg både for meg selv og andre. Gledelig er det også at master klassen fylles opp først og fremst nedenfra og med unge folk – ja flere er blitt ferska i å ligge veldig tett på aldersgrensa på 35 år.  I tillegg til å hylle vinnere må vi peke på noen unike ildsjeler, Pål Brudevoll som holder liv i årlig Norges og Nordisk samling på Rødtangen, Niclas Domack, svensken som alltid sier ja, er hjernen bak Master gruppa på KNS og som stiller og vinner i de fleste disipler, turoperatør, rekruttering, inkludere nye, organisere gruppens aktiviteter også så veldig ofte på topp av feltet.

Til slutt vil jeg takke våre suverene trenere Mads og Joachim på KNS som behandler oss helt normalt, strengt og presist og dytter oss i riktig retning.

Om dere skulle ønske å ta kontakt så kan dere sende mail til følgende adresser:

amghansen@gmail.com

post@ilcanorge.no

Eller på telefon:

+47 48 2525 12