The Laser Formula

Laser er en av verdens største suksesser både når det gjelder kreativ design generelt og som båtklasse spesielt.
Det er nesten ikke gjort endringer siden båten ble lansert i 1970.

upwindClosePr desember 2011 er det produsert og levert mer enn 200 000 båter.

 

Lengde: 4.23m
Bredde: 1.42m
Dypgående: 0.9m
Mastehøyde: 5.9m
Bom: 2.74m
Seilareal Standard: 7.06m²
Seilareal Radial: 5.76m²
Seilareal 4.7: 4.70m²
Skrogvekt: 59kg
Designet av Bruce Kirby
Skrogmateriale: GRP

 

 

 

Hvorfor velge Laser?

John Bertrand, Ed Baird, Roland Gaebler, Lasse Hjortnæs, Glenn Bourke, Dean Barker, Thomas Johanson, Ben Ainslie for å nevne noen.
Listen over kjente Amerikas Cup rormenn og toppseilere i andre olympiske klasser som har utviklet sine ferdigheter i Laserklassen er lang……….

Og det er ikke tilfeldig. I Laserklassen er alle båter helt identiske, og det er kun seileren det kommer an på. Du kan konsentrere deg om å utvikle dine taktiske og strategiske ferdigheter i tillegg til fysisk styrke og utholdenhet. Når du konkurrerer vet du at det er dine ferdigheter som testes, ikke båtens egenskaper.

I verdensmålestokk er det ingen annen båt som har tiltrukket seg flere seilere enn Laser. Båten er rask og følsom og krever nesten ikke vedlikehold. Man rigger båten og er seilklar på 10 minutter. Derfor får du mer tid til å seile enn i noen andre klasser.

Laser-båtene er solid bygget, holder seg godt i pris og med forskjellige rigger er det en båt hele familien kan ha glede av.

For den som ønsker å utvikle seg som regattaseiler finnes det neppe noen båt som er bedre egnet enn Laser.

Velg rigg etter vektklasse – 3 båter i én

Laser kan utstyres med 3 forskjellige rigger tilpasset seilerens vekt og vindstyrke. Ved å bytte bare seil og bunnmast kan båten seiles under alle vindforhold av seilere helt ned til 35 kg.

 

47_tegningX

 

Laser 4.7 har et seilareal som er 35 % mindre en standardriggen, og en kort bunnmast som er forbøyd slik at balansen på bidevind opprettholdes. Den er ideell for lettvektsseilere som har vokst fra Optimistjollen.

I Norge er Laser 4.7 klassen i vekst. Det er egen klasse i Norges Cup og det arrangeres NM.

Spesiellt i mellom Europa har Laser 4.7 rukket å bli svært populær hos den yngre garde og det arrangeres EM og VM i Laser 4.7 hvert år.

 

 

 

radial_tegningX

 

 

Laser Radial er neste steg. Den har en mer fleksibel og litt kortere mast enn standardriggen, og seilarealet er 18 % mindre.

Laser Radial er en stor internasjonal klasse med både nasjonale regattaer og internasjonale mesterskap. Laser Radial er valgt som olympisk klasse for damer i OL 2008.

 

 

 

 

standard_tegning

 

Laser Standard kan seiles av lettvektere under lette vindforhold, men er mer egnet for tyngre seilere når det blåser opp. Idealvekten for seilerne ligger på ca 80 kg.

Laser Standard har i årevis vært verdens største regattaklasse, og har vært olympisk klasse for herrer siden 1996.

I OL er Laser den seilaktivitet med deltakere fra flest nasjoner (42), og dette er det maksimalt tillatte. Klassens VM har som regel deltakere fra mer enn 60 land.

I Norge er det solgt mer enn 1000 Lasere med standardrigg.