Om Masterklassen

Masterklassen for Laser er en aktiv klasse i god vekst de siste årene. Klassen er åpen for seiler i det året de fyller 30 men seilere som ikke har nådd denne alderen er også velkommen til å være med på treninger. En stor gruppe master seilere trener hver uke på KNS i Oslo og det er også mange gode seilere og treningsmuligheter i Stavanger, Bergen, Kristiansand og Brevik for å nevne noen av de mange stedene i Norge hvor master seilere trener og konkurrerer.

Hvert år arrangeres eget NM, EM og VM for MASTERE med følgende klasseinndeling:

KlasseAlderFargekode
 Apprentice 30 – 44 Grønn
 Master 45 – 54 Rød
 Grand Master 55 – 64 Blå
 Great Grand Master 65 + Gul
Legends75+

Det seiles med standard rigg for Apprentice, Master, Grand Master og Great Grand Master, og Radial rigg for damer, Great Grand Master, Legends. Det praktiseres å slå sammen flere klasser hvis det er få deltakere i noen klasser for å få gode og store felt. Fargekodene blir brukt for å skille klassene fra hverandre når de starter sammen som et praktisk forslag fra klassen. Master klassen består av laser seilere som har vært aktive toppseilere tidligere og seilere fra andre klasser og andre sammenhenger som oppdager seilglede på et helt nytt nivå i laseren.

Master NM

I flere år har det blitt arrangert eget Master NM som en ikke terminfestet uformelt NM arrangement. I 2020 ble det bestemt at Master klassen blir egen klassen i Laser NM og således oppgradert til offisiell NM status. Mastere deltar også på åpnet NM i Radial og på Norgescuper hvor det også vil bli premiert i egne master klasser. Dette er en gledelig utvikling som gjør at antall deltagere øker på arrangementene, økonomien til seilforeningene blir bedre og master klassen kan forhåpentlig bidra til antall som seiler jolleseiling øker.

Felles for de fleste er at de har vært aktive i klassen, borte fra den en stund og kommet tilbake etter noen år.

Eldste deltaker i 2020 var 75 år som reiste helt til Australia for å seile VM – men det ble dessverre avlyst pga korona.

I Norge praktiseres aldersgrensen slik at man må fylle 35 år i løpet av kalenderåret mesterskapet gjelder, mens det andre steder praktiseres at man må ha fylt 35 år før første seilas. Dette gjelder bl.a. for Master-VM.

EM, VM og Mesterskap i våre naboland

EM arrangeres hvert år og deltakerne må stille med egne båter, mens VM arrangeres uken etter standard VM og da stiller arrangøren med båter slik at seilerne kan delta med utstyr som kan tas med i en laser-bag (rorkult/forlenger, seil, og det man måtte ønske av eget tauverk og utstyr). Man kan derfor delta i mesterskap uten å bekoste transport av egen båt.

I 2019 var det 296 deltakere i Master-VM mens VM i 2020 ble dessverre avlyst pga korona.  Norske seilere deltar også i mesterskap i våre naboland hvor Svensk mesterskap er det mest populære. I 2019 deltok 13 seilere på SM og seieren gikk til norske Per Arne Nilsen.